Schimpansen Ola

 
(Bilderna är tagna härifrån.)

"Schimpansen Ola blev moderlös vid födseln (han föddes 1 februari 1987) och föddes därför upp av djurskötare och blev på så sätt människotillvand.
Han kom till Ölands djurpark under sitt första levnadsdygn.
1 1/2 år gammal lånas Ola in från Ölands djurpark för att medverka i Stockholms stadsteaters uppsättning av Strindbergs pjäs "Gustav III". Trots förbud att visa schimpanser på scen och på cirkus sedan 1960 får teaterpubliken under 81 föreställningar chans att se en riktig teaterapa. Trots att det också är förbjudet att ha schimpanser som husdjur får familjen Tillberg-Karlsén nöjet att ha Ola i sitt hem under nästan ett år. De ser honom som "sin konstige lille son", inte som ett husdjur, utan en personlighet som stulit deras hjärtan och som de har ett livlångt ansvar för.

1995 sålde direktören för Ölands djurpark Ola under stort hemlighetsmakeri till djurparken Safari Zoo i Thailand. Familjen Tillberg-Karlsèn hade själva ordnat plats åt Ola på Chimfunshi Wildlife Orphanage, ett reservat för schimpanser. Pengar var insamlade, hans plats var byggd i Zambia, allt var klart. Ändå skickades han iväg i hemlighet till andra sidan jorden. Ola figurerade i tidningarna igen, och mer blev det när TV och press nekades inträde till hans nya hem. Många började ställla frågor till djurparksdirektören vilken försäkrade att Ola hade det bra i Thailand. Men han hade inga bilder att visa. Några journalister som försökte ta sig in på Safari Zoo blev avvisade. Olas "fosterfamilj" fick kontakt med en svensk som skulle på semester i Thailand, denne hade även kontakter i Bangkok och kunde tas in bakom kulisserna på djurparken och fick då se Olas nya hem. Han hade med sig foton hem som bekräftade mardrömmen.

1998 fick Louise Tillberg med inofficiell hjälp av svensk och thailändsk polis möjlighet att åter se sin "fosterson". Det blev ett kärt återseende men samtidigt kom det fram hur Ola levde. Förr var han en glad schimpans som hoppade, pussade och hojtade när de kom på besök till djurparken i Sverige. Nu mötte de en Ola med sorgsna ögon, där allt hopp släckts.

Mot slutet av besöket pussade han sina gamla fosterföräldrar. Han mår dåligt i en bur på 14 kvm tillsammans med tre andra schimpanser, en bur utan dagsljus som de inte fått lämnat på tre år. Varken Ola, Viktoria, Emma, eller Ester, som de tre schimpanshonorna heter, visas för allmänheten. De har inget att sysselsätta sig med, ingen lian, ingen gren och inte heller något hö på betongolvet.
Djurskötaren som ansvarar för de fyra schimpanserna törs inte gå in till dem. Maten dom får ställs in i en bur med slussdörrar. Burarna rengörs bara genom gallret med slang.

Olas fall har väckt omvärldens sympatier.The Times med flera andra stora utländska tidningar skriver om Olas öde. TV och radio i runt om i världen, inklusive i Thailand, har tagit upp hans fall.
Olas "fosterfamilj" förstår inte hur någon kan betala en stor summa pengar för fyra schimpanser som sedan sätts i bur. De oroar sig för att schimpanserna ska användas till forskning och djurförsök.

Louise Tillberg och hennes familj ligger för närvarande i långtgående förhandlingar med djurparken i Bangkok med hjälp av thailändska utrikesministeriet, thailändska turistbyrån och två thailändska djurrättsorganisationer för att få Ola därifrån. De har också tagit sig an de tre andra schimpanserna som också är välkomna till Zambia.
Man har upprättat ett konto för Olas friköpande. SAS kommer att stå för transporterna till Zambia och media väntar på upplösningen."                    
                                                                                                                 Källa: www.apanola.se

Nu kan man läsa på hemsidan att man inte kommer få köpa Ola och de tre andra schimpanserna fria från Safari World i Thailand och få dom förflyttade till Chimfunshi Wildlife Orphanage i Zambia. Vilket avskyvärt liv de måste leva.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0